Liikunta, ravinto ja lepo

Liikunta

Jokainen alakouluikäinen lapsi tarvitsee vähintään 20 viikkotuntia (noin 3 h päivässä) reipasta liikuntaa. Näin luodaan perusta terveelle kasvulle ja liikunnallisten perustaitojen kehittymiselle. 2-3 jääkiekon harrastuskertaa eivät riitä liikunnan tarpeen tyydyttämiseen. Kannusta lasta monipuoliseen arkiliikuntaan, mm. pihapeleihin kavereiden kanssa ja koulumatkojen kulkemiseen kävellen tai pyörällä. Jääkiekon lisäksi on hyvä harrastaa muutakin liikuntaa ja kokeilla eri lajeja.

Ravinto

Urheilevan lapsen tulisi syödä 5-7 krt päivässä; aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Pääaterioita ovat aamiainen, lounas ja päivällinen. Perinteinen lautasmalli sopii paljon liikkuvalle: puolet kasviksia, neljännes lihaa, kanaa tai kalaa ja neljännes perunaa, riisiä tai pastaa. Ruoka- ja palautusjuomana paras vaihtoehto on maito, janojuomana vesi. Välipaloiksi ja pelipäivän eväiksi sopivat mm. hedelmät, täysjyväleivät, murot, puurot ja kiisselit. Sokeri-, suola- tai rasvapitoiset snacksit (limsat, suolakeksit, makeiset, sipsit jne.) eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon eivätkä pelireissujen eväskassiin.

Uni

Lepoa tarvitaan kasvamiseen, jaksamiseen ja oppimiseen sekä kehittymiseen. Alakoululainen tarvitsee unta noin 9 h yössä. Väsyneenä ei opi eikä jaksa urheilla. Vanhempien on hyvä seurata kauden aikana lapsen jaksamista. Nukkumaanmenoajoista kannattaa pitää kiinni myös viikonloppuisin, muuten lapsen tai nuoren sisäinen kello siirtyy toiselle aikavyöhykkeelle ja aiheuttaa jet lagin. Ruutuaikaa (kännykkä, pleikka, tv jne.) on hyvä rajoittaa ja sille tehdät selkeät säännöt, jotta varmistetaan lapsen jaksaminen sekä koulussa että harrastuksissa.