Varusteet

JÄÄKIEKKOILIJAN PAKOLLISET VARUSTEET

Jotta löytyy oikean kokoiset ja pelaajalle sopivat varusteet, kannattaa ostaa varusteet urheilukaupasta, jossa on asiantuntevat myyjät tai kysyä neuvoa oman joukkueen valmentajilta. Sisu Hockeyn yhteistyökumppani varusteasioissa on Hämeenlinnan Sportia, os. Keilakatu 1, 13210 Hämeenlinna. 

Käytetyt varusteet kannattaa myydä eteenpäin mm. oman joukkueen pelaajille tai nettikaupoissa.


HUOM! Nimikoi kaikki pelaajan varusteet tekstiilitussilla tai nimitarroilla. Varusteet menevät helposti sekaisin tai naapuripelaajan kassiin täydessä pukukopissa.

  • Ristikollinen kypärä, jossa on virallinen hyväksymistarra sekä päivämäärä, johon saakka valmistaja takaa materiaaliaalin suojaavuuden. Kypärä on jääkiekkoilijan tärkein suojavaruste, joten siihen kannattaa satsata ja sen pitää istua pelaajan päähän hyvin. Vuosia vanhat kirpputorikypärät eivät suojaa päätä tapaturmissa riittävästi.
  • Luistimet: luistinten pitää olla pelaajan jalkaan sopivat ja sopivan kokoiset. Uudet luistimet kannattaa teroituttaa kaupassa oston yhteydessä. Jäähalliolosuhteissa luistinten tulee olla terävämmät kuin ulkojäillä, muuten luistimilla ei pysy pystyssä. Luistinten kiristämistä helpottaa, jos luistimiin vaihtaa ns. vahanauhat. Terä on syytä suojata teräsuojilla. Lapsilla pehmeät teräsuojat ovat helpot käyttää eli ottaa pois ja laittaa paikalleen. Kannattaa opetella käyttämään teräsuojia aina kävellessä pukukopista vaihtoaitoon.
  • Maila: mailan tulee olla kevyt, oikean pituinen pelaajalle sekä sopivan jäykkä (jäykkyys eli flex lukee mailassa numeroina, yleensä 30-110). Mitä pienempi luku sitä löysempi maila. Jos mailaa lyhentää, niin sen jäykkyys kasvaa. Kaikkein pienimmille pelaajille tarkoitetut mailat ovat jäykkyydeltään noin 30 tai jopa vähemmän.
  • Kaulasuojus suojaa pelaajan kaulaa viilloilta. Ns. ruokalappumalli on kätevä ja helppo käyttää.
  • Jääkiekkohanskat suojaavat käsiä ja niiden tulee olla sopivan kokoiset. Jos hanskat kuluvat kämmenpuolelta rikki, mutta eivät ole jääneet pieniksi, ne kannattaa viedä paikattavaksi suutarille.
  • Hartiasuoja antaa hyvän suojan, mutta on joustava ja se päällä pystyy hyvin liikkumaan.
  • Kyynärsuojat suojaavat kyynärpäitä ja niissä tulee olla sellainen kiinnitys, että ne pysyvät hyvin paikallaan eivätkä valu alas.
  • Säärisuojat eli polvarit suojaavat sääriä ja polvia. Näissä oikea koko ja tukeva kiinnitys ovat tärkeät, muuten suojat hankaloittavat pelaajan luistelua. Suojan pitää pysyä tukevasti paikallaan eikä pyöriä jalassa.
  • Alasuoja: kannattaa ostaa ns. "sukkanauhamalli", johon saa kiinnitettyä kätevästi jääkiekkosukat. Näin sukat pysyvät ylhäällä ilman hankalia teippejä.
  • Housut: oikea koko ja housun pituus ovat tärkeitä suojaavuuden kannalta. Hyvin hoikalle pelaajalle kannattaa hankkia olkaimet, jotka pitävät housut hyvin paikallaan. Liian suuret housut hankaloittavat luistelua ja ovat kömpelöt. Liian lyhyet housut jättävät polven yläpuolelle suojaamattoman kohdan, johon voi saada vamman kiekosta tai luistimesta.
  • Jääkiekkosukat: vedetään säärisuojien päälle ja kiinnitetään sukkanauhoilla alasuojaan ennen housujen pukemista. Sukkien tulee olla riittävän kireät, jotta ne pysyvät hyvin paikallaan. Joustokudosmateriaali on paras käytössä.
  • Jääkiekkokassi: varusteet on hyvä pakata riittävän isoon kassiin, jossa on oma lokero tekstiilejä varten. Kassiin kannattaa laittaa myös pikkupyyhe, jolla voi kuivata luistinten terät harjoitusten jälkeen. Kassiin pakataan myös peseytymisvälineet, suihkupyyhe ja vaihtovaatteet, eristysnauhaa mailan "erkkaamista" varten ja mahdolliset pelaajan käyttämät lääkkeet (esim. avaava astmalääke, allergialääkket jne.). Kassin päälle on hyvä laittaa pelaajan nimi, seura ja yhteystiedot.
  • Harjoituspaidan saa joukkueesta lainaksi kauden ajaksi. Paita on hyvä välillä pestä ja säilyttää se jääkiekkokassin sivulokerossa tai erillisessä pussissa. Suojusten tarrat rikkovat tekstiilien pinnan

Leijona-kiekkokoulussa riittää varusteiksi ristikollinen kypärä, kaulasuojus, luistimet ja maila.